Ons verhaal

Wij komen uit de vier hoeken van Brussel, onze ouders uit de vier hoeken van de wereld. We leven en werken op verschillende plaatsen, maar we zijn verenigd door onze liefde voor Brussel, ons geloof in actieve participatie van de burgers en ons geloof dat vrouwen bruggen kunnen bouwen.

Actief in verschillende activiteiten voor vrouwenrechten, sociale en democratische rechtvaardigheid in Brussel, België, Europa en de wereld, vroegen we ons af hoe we deze energie konden bundelen om een innovatieve ruimte te bouwen waar de fenomenale vrouwen van Brussel samenkomen om de stad te vieren en te bouwen aan een meer duurzame en samenhangende stad van de toekomst.

Hieronder vertellen we de verschillende wegen die ons tot deze collectieve actie brachten. Dit zijn slechts enkele van de vele verhalen en paden waarvan we hopen dat anderen ze ook zullen meenemen naar de toekomst van W100.

We ontmoetten elkaar als groep van 12 vrouwen terug in mei 2018 in het EL Dar huis in Molenbeek. Loredana onze gastvrouw en oprichtster van Dar al Amal (House of Hope, het vrouwenwerk van Foyer) in Brussel zorgde voor een gestage toevoer van wijsheid, muntthee en Marokkaanse koekjes. We spraken en lachten en discussieerden in vele talen, probeerden uit te vinden wat we deelden, wat de rode draad van onze droom was. We probeerden een gemeenschappelijke stem te vinden, een gemeenschappelijke taal, een gemeenschappelijke weg voor actie.

Wat we na een paar zaterdagochtenden in Molenbeek bedachten, is wat W100 is geworden.

We hebben een gemeenschappelijk handvest van principes en waarden opgesteld. We brachten een diepe overtuiging van het belang van diversiteit en een engagement voor inclusie. We begrepen dat vrouwen de kern van ons project vormden en dat we een ruimte wilden creëren waar vrouwen uit alle delen van Brussel elkaar konden ontmoeten, konden discussiëren en een gemeenschappelijke visie konden opbouwen. Een gemeenschappelijke visie voor onze stad.

We brachten onze verschillende vaardigheden en netwerken in onze reflectie en actie in: planning, faciliteren, fondsenwerving, logistiek, onderzoek, media, webdesign, grafisch ontwerp, leiderschap in al zijn vormen. Een collectief van leiderschap, zusterschap en teamwork is opgebouwd tijdens wekelijkse zaterdagochtendbijeenkomsten in Molenbeek, ter voorbereiding van deze dag en van de toekomst die zich hopelijk zal openen voor niet slechts tien of honderd, maar duizend vrouwen en meer.

JOANNA, TANJA & ROZINA

De eerste keer dat Joanna, Tanja en Rozina elkaar ontmoetten was op een speciale bijeenkomst van het 'kabinet Burger' voor internationale Brusselaars in 2017 in Brussel. Georganiseerd door het Vlaamse Ministerie van Jeugd, Media en Cultuur.

Het idee van de bijeenkomst was om perspectieven te krijgen van de internationale Brusselse gemeenschap als aanvulling op een proces dat al overlegde met de Franstalige en nederlandstalig Brusselse gemeenschap. Het samenbrengen van deze 40 mensen om de uitdagingen en oplossingen op een participatieve manier te bespreken, stimuleerde veel creatieve initiatieven. De diverse mix van nationaliteiten en ervaringen leidde tot veel ideeën om meer bruggen te bouwen tussen de internationale gemeenschap en de "lokale" Belgische bevolking: al was het snel duidelijk dat deze beschrijvingen ook misleidend en overgesimplificeerd waren. Sommige van de internationale deelnemers woonden al meer dan 20 jaar in België en hadden de Belgische nationaliteit aangenomen en/of hadden Belgische partners en kinderen; andere Belgische burgers waren meer recent van elders in België naar Brussel verhuisd.

Er werden enkele interessante projecten gepresenteerd, waaronder die van Joanna, Tanja en Rozina. Projectsuggesties van een 'burgerparlement' aan de 'Vrouwen die bruggen bouwen', het eerste planten van het zaadje van ons Women 100-project.

De drie actieve vrouwen bleven in contact en verbonden via de vele dynamische burgergestuurde initiatieven in heel Brussel. Waaronder de 'LOBAW - League of Badass Women of Brussels'. Samen met andere culturele, vrouwgerichte evenementen en conferenties in Brussel die ze de afgelopen jaren organiseerden of waaraan ze deelnamen. Zoals de intieme 'Vrouwen in Brussel' discussies en een door vrouwen geleid dansevenement. Het samenbrengen van een culturele Indiase/Flamenco dansfusie en een opera en chocolade dynamisch evenement, als onderdeel van het Hospitality Festival dat Rozina en Tanja samen organiseerden en aan deelnamen.

Hun aangeboren wens om een meer inclusief, participatief, vrouwelijk en divers Brussel te creëren door mensen met elkaar in contact te brengen, was voor hen vanzelfsprekend om samen te komen voor W100.

LOREDANA - BRUSSELS IN DIALOGUE

Brussel in Dialoog vindt zijn oorsprong in de Dag van de Dialoog, die sinds 2007 door Foyer wordt georganiseerd, geïnspireerd door een Nederlands initiatief. Met Brussel in Dialoog willen Foyer en verschillende partnerorganisaties mensen met verschillende achtergronden samenbrengen voor een unieke ontmoeting.

Op verschillende plaatsen in de stad verzamelen diverse groepen van 6-10 personen zich rond een tafel om ervaringen en gedachten rond een bepaald thema uit te wisselen. Een getrainde dialoogbegeleider breekt het ijs en zorgt ervoor dat het gesprek soepel verloopt. Elkaar leren kennen, luisteren, dromen delen en nadenken over concrete acties staan centraal in de dialoog. Zo wil Brussel in Dialoog actief burgerschap en ontmoetingen tussen de meest uiteenlopende mensen stimuleren.

De allereerste Dag van de Dialoog vond plaats in Rotterdam in 2001, net na de terreur van 9/11 in New York, en dat was geen toeval. Om individuen en gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen wilde een groep mensen de sociale cohesie in de Nederlandse samenleving bevorderen. Dialoog bleek het middel bij uitstek: terwijl discussie en debat eerder polariserend werken, dragen dialoog en luisterbereidheid bij tot echt wederzijds begrip. Foyer wil in Brussel hetzelfde doen: mensen samenbrengen om op een constructieve manier met elkaar te praten - om deze stad op dialoog te bouwen.